Historie

Historie


Wetenswaardigheden over Graaf Floris V te MuydenHistorie van meer dan 1000 jaar gastvrijheid!

Op deze plaats, aan de monding van de Vecht, bevond zich ruim voor de middeleeuwen reeds een eet- en drinkgelegenheid. De huidige uitspanning dateert van 1652 (Herberg Hertog van Gelre) en sinds de grote historische restauratie in 1977, staat hier het Eethuys-Cafe. De bedrijvigheid in Graaf Floris V van Muyden is sprekend en tekenend, voor Kleine en Grote Luyden. De sfeer en geschiedenis van bijna elf vervlogen eeuwen voel, zie en proef je hier, op niet meer dan een steenworp afstand van Neerlands meest trotse cultuurgoed: Het Muiderslot.

Floris V, zoon van Willem II, en negende graaf van Holland werd door het volk op handen gedragen. Hij had verschillende bijnamen, waaronder Floortje Dunbier, omdat hij de voorkeur gaf aan hetzelfde "scharrebier" dat zijn onderdanen dronken. "Der Keerlen God" was een wat meer verheven bijnaam. Floris V werd in 1254 geboren. Hij was een kundig politicus, die erin slaagde zijn graafschap flink uit te breiden en zelfs Gijsbrecht van Aemstel aan zijn gezag te onderwerpen. In 1281 verkreeg Floris V van de Bisschop van Utrecht de steden Muiden en Weesp.

Zo geliefd Floris bij het volk was, zo gehaat was hij bij de edelen. Er werd een komplot gesmeed, waarbij o.a. Gijsbrecht van Aemstel, Gerard van Velzen en Herman van Woerden betrokken waren. Zij namen de graaf tijdens een jachtpartij gevangen en brachten hem naar het Muiderslot. Toen dit uitlekte trok het woedende volk naar het kasteel om Floris te bevrijden. De samenzweerders ontsnapten aan de belegering, op 27 juni 1296, Floris V met zich meevoerend. Bij Muiderberg stuitten zij echter op een groep Gooilanders uit Naarden. Floris trachtte te ontvluchten. Daarbij werd hij door de edelen vermoord.

Graaf Floris V: een Groot Man voor Kleine Luyden.

ALGEMEEN

Openingstijden
Vacatures
Algemene voorwaarden
Disclaimer & Privacy

GRAAF FLORIS V

Menukaarten
Party & Vergaderen
Historie
Nieuws

CONTACT

Reserveren
Contact informatie
Systeembeheer

VOLG ONS